Så vem är Karin?
Jag är född och uppvuxen i Göteborg, flyttade så småningom till Kungsbacka där jag fortfarande bor. I grunden är jag civilingenjör, pluggade Industriell Ekonomi på Chalmers och jobbade sedan som konsult, projektledare och chef i många år, inom både privat och offentlig sektor. Sedan fyra år tillbaka delar jag min tid mellan skrivande och arbete med ekonomi.
Varför skriver du?
Jag har alltid älskat att läsa. Upptäckte böcker redan i fem-årsåldern och har sedan haft läsandet som en viktig oas i mitt liv under alla år. Drömmen om att skriva något själv har legat där och skvalpat under många år, men inte riktigt hittat sin form. Jag är inte den som har haft en hög med manus liggande i skrivbordslådan, men jag började tidigt använda skrivandet som ett sätt att bearbeta händelser och känslor, jag ”skriver av mig”. Och så har jag skrivit mycket i mitt professionella liv, utredningar, analyser, rapporter. Så, för fyra år sedan bestämde jag mig för att äntligen ge mitt kreativa skrivande en chans. Jag hade ingen tydlig plan utan ville bara utforska skrivandet som process och se vad som hände. Och så föddes Fjällmordet, första delen i Gällivaremorden!
Just det, dina böcker utspelar sig i Gällivare, hur kommer det sig? Har du någon anknytning dit?
Nej, egentligen inte. Dock älskar jag fjällen, både sommar och vinter och har vandrat mycket uppe i Norrbotten. Men att mina berättelser hamnade där berodde på ett avsnitt av Sommar i P1 som jag lyssnade på sommaren 2019. Erik Niva, sportjournalisten, berättade om sin uppväxt i Malmberget och det fanns något där som tog tag i mig. Det var bara en liten del av hans sommarprat, men hos mig fastnade idén och ville inte släppa taget. Sedan hade jag fått en startscen en huvudet, en ensam vandrare som kommer till en fjällstuga och hittar ett lik… så på den vägen blev det.
Och Släckta liv, vad handlar den om?
Släckta liv är andra delen i serien och utspelar sig också i Gällivare, men kretsar framför allt kring personal och boende på en gruppbostad för ungdomar med psykiska funktionsnedsättningar. Jag fick idén av ett antal uppmärksammande fall i media kring missförhållanden på olika boenden. Det gjorde mig otroligt upprörd, att det finns företag och människor som väljer att utnyttja de svagaste i vårt samhälle. Och om jag själv blir arg eller upprörd, så finns det en historia där, tänker jag.
Har du fler böcker på gång?
Ja, tredje delen i Gällivaremorden har släppts nu under våren, Kroppen i Issjödalen, och jag jobbar just nu med fjärde och sista delen. Sedan får vi se. Jag har massor av idéer, vi får se vad det blir!
Mer information om mig finns på karinfarnlofclarin.se.
E-post till Karin: karinfarnlof@gmail.com.