Månadens författare är Magnus Carling – just nu aktuell med De försvunna.
Magnus Carling, född 1973, arbetar idag som Informationssäkerhetschef på ett globalt bolag och har arbetat med IT och säkerhet sedan 1995. Skrivandet har funnits med honom sedan tonåren, då han helst både läste och skrev fantasy.
Bokdebuten kom 2017, med Konstnären – den första delen i bokserien om John Romeo. Konstnären skrev Magnus tillsammans med Diane Karlstrom, som han lärde känna genom sitt serieförfattande. Magnus har skrivit seriemanus för Bamse, 91:an och Fantomen (tillsammans med Diane). Konstnären är en mörk historia i ett ännu mörkare Göteborg, där huvudpersonen kriminalkommissarie John Romeo utreder en seriemördares bestialiska brott. Konstnären fick två uppföljare i Korsfäst och Dahlias hjul.
Därefter rullade det snabbt på med fler böcker. Svart Kod, boken som finns här på minbokcirkel.com, blev Magnus första pappersbok. Svart Kod handlar om det digitala sårbara samhället, och hotet från konstgjord intelligens. Två ämnen som Magnus är väl bekant med eftersom det är vad han arbetar med.
I Svart Kod får vi följa Carl Leonard, en säkerhetsexpert som bränt ut sig och bestämt sig för att leva nedkopplad. Det lyckas han inte särskilt länge med, eftersom han blir indragen i ett mysterium, ett mord och en världsomspännande gåta i form av den svarta koden. Den svarta koden kan hota hela mänskligheten och även om Svart Kod är en berättelse som kan läsas för sig är den inledningen på en trilogi böcker. Del två, Svart Storm kom ut 2022 och i år är det snart dags för den avslutande delen – Svart Värld.
Vi ställde några frågor till Magnus Carling om hans skrivande, och började med den mest grundläggande: Vad är det som gör att du vill skriva berättelser?
– Jag har alltid tänkt att den som vill skriva en berättelse behöver ha något att berätta, förklarar Magnus. – Jag tror inte det blir bra om det inte finns ett budskap i berättelsen, hur enkelt eller hur komplicerat det budskapet än må vara.
Vad är det för budskap du vill förmedla i Svart Kod?
– Att den nya tekniken inte är enbart av godo, att den kan användas till en väldigt stor mängd dåliga saker, och till slut också ta död på hela mänskligheten.
Magnus Carling menar att konstgjord intelligens, om den tillåts förbättra sig själv och så småningom blir smartare än oss, så kan den bli farlig.
– Det behöver inte nödvändigtvis handla om mördarrobotar som i så många science-fiction-filmer, även om vi till viss del redan idag har robotar och drönare som kan ta självständiga beslut att döda människor.
Så vad handlar det om då?
– Det kan lika gärna handla om en konstgjord intelligens som är satt att forska på botemedel mot sjukdomar, eller som försöker lösa klimatkrisen. Om lösningen den konstgjorda intelligensen kommer på är att människor behöver utgå ur ekvationen så kanske den skapar nya virus.
Det låter väldigt skrämmande och dystopiskt?
– Ja, det är det, men samtidigt ska vi inte glömma att det finns en sorts inbyggd naivitet hos dem som utvecklar programvaror och ny teknik. De tänker sällan på säkerhet och om det är något som både naturen och mänsklig utveckling har lärt oss så är det att vi människor är bra på att ställa till det för oss. Vi behöver bli mer ödmjuka och tänka säkerhet.
Med det sista svaret lämnar vi månadens författare Magnus Carling för den här gången. Vill du beställa hans bok Svart Kod till er bokcirkel hittar du den under bokpaket eller via den här länken.
Om Magnus Carling kan du läsa mer på hans hemsida https://magnuscarling.com